Tipy na výlet (3) - Vzhůru dobýt Zubštejn!




DOBÝVÁNÍ HRADU ZUBŠTEJN


       

     Malebná zřícenina hradu Zubštejn leží necelých 6 km od Bystřice nad Pernštejnem. Hrad od svého založení ve 14. století vystřídal několik názvů, mně osobně se zdá nejzdařilejší prostý název Kámen, protože kamenů je kolem vážně požehnaně. Hrad vlastnil rod Pernštejnů a až do začátku 15. století to s ním vypadalo celkem nadějně, potom ale Vilém II. drze přesídlil do Pardubic a hrad začal pustnout. Matně si vzpomínám, že se na hradě v nedávné minulosti srocovali komunisté, a že se za druhé světové války stal útočištěm mnoha partyzánů (není divu, protože je "zašitej" v krajině naprosto dokonale). 

         Vůbec nejlepší na něm ale je, že je volně přístupný veřejnosti. Žádná byrokracie, otravní průvodci, placení vstupného a davy turistů. Musíte si ho v tom lese hezky sami najít - což není úplně jednoduché, protože na turistickou značku tam narazíte horko těžko. Spleť cest je nekonečně rozmanitá a zřícenina není asi tak prvních dvě stě let bloudění vidět. Takže se klidně může stát, že začnete obléhat hrad ze špatné strany a pustíte se do krkolomné a kamenité cesty vzhůru, což bych osobně a upřímně nedoporučovala. Všechny cesty ale vedou do Říma. V tom horším případě podlehnete myšlence, že hrad už dávno rozkradli a zklamaní se vrátíte na parkoviště. Důležité je prostě vytrvat. 

     Když se nějakým záhadným způsobem doberete na samotné nádvoří, můžete posedět na lavičce a pokochat se výhledem na hrad. K dispozici je také ohniště - pro případ že jste bloudili nekonečně dlouho a při obléhání vám vyhládlo. Potom se můžete směle vydat vzhůru. Čeká vás pár schodů a dřevěný most nad propastí, který vás zavede do samotného hradu. Přímo naproti mostu visí tabule se základními informacemi o hradu, abyste si z výpravy kromě modřin a klíšťat odnesli i trochu těch vědomostí. Pokud se už schyluje k večeru, stojí za to na hradě vytrvat a pokochat se západem slunce. No a dál je už jen na vás, jestli hrad opustíte, nebo jestli přenocujete. 

Vyrazte za dobrodružstvím dokud vám počasí přeje! 

Komentáře

  1. Se západem slunce souhlasím a doporučuji navštívit v zimě - https://bit.ly/2Uv1PGi :)

    DB

    OdpovědětVymazat

Okomentovat