Tipy na výlet (5) - Navštivte české Versailles!


NAVŠTIVTE ČESKÉ VERSAILLES!

       Snili jste vždycky o romantické Francii, ale pořád máte tak nějak hluboko do kapsy? Nezoufejte! Francouzský přepych si můžete dopřát i u nás v Čechách. 

        Nedaleko od města Chrudim (32 km) se nachází  menší francouzská romantika "počesku" - zámek Nové Hrady. Ne nadarmo se mu přezdívá "české Versailles", svou impozantností a rokokovým slohem zmíněné sídlo francouzských králů v mnohém připomíná. Zámek byl postaven ve druhé polovině 18. století, po druhé světové válce byl zestátněn a roku 1989 vrácen rodině původního majitele. Od roku 1997 objekt vzkvétá zásluhou rodiny Kučerových, která celý areál pečlivě zrekonstruovala a zpřístupnila veřejnosti. 

    Zámek Nové Hrady je jednou z mála památek, která bezpochyby nadchne i děti - stavba je obehnaná rozsáhlou zahradou a v areálu zámku se nachází hřebčín, bludiště, První české muzeum cyklistiky nebo Muzeum klobouků. 

      Bludiště nadchne malé i velké návštěvníky zámku, vstup není zpoplatněn, takže se v něm můžete dle libosti volně pohybovat. Pokud budete bloudit dostatečně pečlivě a budete zvídavými návštěvníky, objevíte ve spleti cest sochu Stalina.

     Muzeum klobouků nadchne spíše dámskou polovinu výpravy, výstava je sice poměrně skromná, ale zato budete mít příležitost vyzkoušet si několik exponátů "na vlastní hlavu", a to za to stojí.

        První české muzeum cyklistiky láká své návštěvníky už pouhým názvem, který turistům napovídá, že se jedná o český unikát. Ačkoliv se na první pohled může zdát, že expozice je cílená spíše na to, aby zaujala a obohatila muže, na své si tu přijdou i ženy.


A vůbec nejhezčí na celém zámku je to, že ho můžete navštívit za jakéhokoliv počasí! Nenechte se tedy zastrašit deštěm a podzimem, který pomalu klepe na dveře, a vyrazte za dobrodružstvím! 

Komentáře