Tipy na výlet (8) - Chudobín u Olomouce

CHUDOBÍN U OLOMOUCE


     Dnes jsem se pro změnu vydala do Chudobína, který leží asi 20 km od Olomouce. Jedná se o administrativní část města Litovel s asi 220 obyvateli, ale k vidění je toho tam vskutku mnoho.
     Pokud patříte mezi milovníky kostelů, najdete tu hned tři, a to ne jen tak ledajaké! Kromě klasického katolického kostela, který byl zamčený na devatero západů, se tu nachází jeden pravoslavný a jeden husitský kostel. Husitský kostel vzbuzuje zvědavost už svým pouhým názvem, jedná se o kostel sv. Cyrila a Metoděje.



Tito svatí bývají totiž tradičně spojováni s pravoslavím. Zvědavost kromě názvu kostela vzbuzuje také jeho architektonická podoba, která se od ostatních "tradičních" kostelů podstatně liší a v mnohém připomíná ty pravoslavné. Tím se dostáváme k historii kostela, který byl, jak jste se jistě dopídili, postaven s úmyslem pravoslavného zasvěcení, nakonec se ale československá církev začala ubírat jiným směrem a došlo k jistým neshodám a peripetiím, které vyústily v soudní proces, z něhož sice vyšla vítězně pravoslavná církev, ale bohužel během procesu budovu nesplácela a po skončení soudního řízení zjistila, že dluží nemalou částku a nezbylo jí tedy nic jiného, než nádherný kostel československé církvi prodat. 
     Pravolavná církev si v Chudobíně postavila svůj vlastní kostel sv. Cyrila a Metoděje, který zůstal pravoslavným dodnes. 

     No a pokud Vám nevoní sakrální památky, nepohrdnete jistě zámkem, který se rozkládá na konci Chudobína. Na místě zámku stála od 13. století tvrz, sídlilo tu mnoho významných rodů a v 70. letech 20. století zámek sloužil jako hotel. Nicméně v současnosti je objekt nepřístupný veřejnosti. Pokud tedy máte pár miliónů nazbyt, ujměte se tohohle chudobínského klenotu, nebudete litovat!




Komentáře