Knihomolův koutek (7): V lese visí anděl

V LESE VISÍ ANDĚL
Samuel Bjork

Výsledek obrázku pro v lese visí anděl 

      Tahle parádní severská detektivka spatřila světlo světa v roce 2015 (v českém překladu). Myslím, že by mohla zaujmout všechny milovníky uvedeného žánru. Je teda poměrně dlouhá (cca 382 stran), což u detektivek zrovna nebývá zvykem, ale dá se. Zpočátku jsem měla problém s množstvím postav. Kapitoly jsem četla s větším či menším časovým odstupem a občas jsem se ztrácela v tom, kdo je vlastně kdo. A nebylo to jen časovým odstupem, postav je v knize skutečně habaděj. Když to ale vezmu kolem a kolem, množství postav je součástí matení čtenáře, ten totiž do poslední chvíle neví která ta dějová linie je vlastně důležitější a "ta pravá", a takřka až do konce knihy tedy netuší, kdo je oním záhadným masovým vrahem. Navíc autor si se čtenářem dokonale hraje a předhazuje mu různé podezřelé postavy, jejichž vinou si je čtenář takřka jistý. Občas se v knize objevila nějaká menší chybka nebo překlep, což je pochopitelně chyba redaktora, nikoliv překladatelky. Celkově bylo dílo čtivé, poutavé a zajímavé. Postavy byly výrazné a hezky vykreslené. Pokud tedy ještě stále nemáte dárek pro své blízké, sáhněte po Bjorkovi.

Ukázka:


Na porodním sále v  hønefosské nemocnici v  okrese Ringerike se
28. srpna 2006 narodila holčička. Její matka Katarina Olsenová,
pětadvacetiletá učitelka v mateřské škole, trpěla hemofi lií a zemřela při porodu. Porodní asistentka a zdravotní sestry později vypověděly, že děvčátko bylo mimořádně krásné, a popisovaly je jako tiché a obzvlášť vnímavé dítě. Měla takový zvláštní výraz, díky němuž si k ní všichni zaměstnanci na oddělení vytvořili velmi blízký vztah. Katarina Olsenová neudala jméno otce, ale nemocnici se ve spolupráci se sociálním odborem obecního úřadu podařilo během několika dnů vypátrat babičku dítěte, která v té době žila v Bergenu. Ta ani netušila, že byla její dcera těhotná. Když ale dorazila nemocnice, zjistila, že novorozeně z oddělení zmizelo.
V následujících týdnech se pod taktovkou ringerické policie rozběhla rozsáhlá pátrací akce, ale bezvýsledně. Dva měsíce nato se v podnájmu v centru Hønefossu oběsil švédský zdravotník Joachim Wicklund. Omlouvám se, stálo v dopise, který ležel na zemi pod ním.
Děvčátko se nikdy nenašlo. 

Zdroj: https://knihy.abz.cz/prodej/v-lese-visi-andel-1#pdf_teaser

Komentáře