Brodeckova zpráva


Na Brodeckovu zprávu jsem narazila čistě náhodou a po přečtení stručného obsahu díla jsem se rozhodla  zařadit knihu do své sbírky. Což se sice snadno řeklo, ale těžko dělalo. Tuhle knížku je prakticky nemožné sehnat. Stojí ale opravdu za to?

O autorovi

Kniha pochází z roku 2007 (první vydání) a jejím autorem je francouzský spisovatel Philippe Claudel, který už zdaleka nepatří mezi nováčky. Zpráva není jeho první knihou, na kontě jich má zhruba pět (a ani jednu z nich není lehké na českém knižním trhu dostat).

Něco málo o knize

Jmenuju se Brodeck a za nic nemůžu. Chci, aby to bylo řečeno. Ať to všichni vědí. Nebyl jsem u toho, a když jsem se dozvěděl, co se stalo, nejradši bych o tom vůbec nemluvil, svázal si paměť do kozelce, aby se nemohla hnout, aby byla hezky v klidu, jako kuna v železech.

Ačkoliv má Claudelovo dílo "pouhých" 255 stran, uvnitř naleznete snad úplně všechno, od střípků světové historie, po komplikované rodinné příběhy a přátelské vztahy. 

Paradoxem je, že i když má v sobě Claudel prakticky všechno, čtenáři nic neříká přímo, celý příběh se odehrává v rovině naznačování a děj knihy lze aplikovat i na dnešní dobu. Musíte tedy knihu vzít a všechny informace si z ní pečlivě vytáhnout, autor Vám tuhle práci rozhodně neulehčí.

Pokud tedy čekáte, že je Brodeckova zpráva další kniha o koncentračních táborech a válce psaná "podle šablony", mýlíte se a v případě takových očekávání budete nejspíše i zklamaní. Brodeckova zpráva totiž dané téma naprosto překračuje. 

A o čem vlastně kniha je?

Jak již bylo naznačeno v předchozí kapitole, kniha pojednává o hlavním hrdinovi jménem Brodeck (ale i o mnohém dalším). Ten stojí před vskutku náročným úkolem, má totiž sepsat zprávu. Nezasvěcenému by na takovém úkolu nepřišlo nic náročného ani podivného, zasvěcení ale vědí, že nebohý Brodeck má svou zprávou obhájit konání vesnice.

Tedy, alespoň to tuší. V knize totiž většinou není nic řečeno přímo. Autor před čtenářem kličkuje, hraje s ním podivnou stínohru a ty nejrůznější věci nechává za clonou. Nicméně, dělá to tak zručně, že čtenář nemá s pochopením textu problém a celému příběhu to navíc dodává dojem nadčasovosti a lze ho tedy aplikovat i na realitu naší současnosti.

Brodeck má za sebou pohnutou minulost. Část svého života strávil v koncentračním táboře, celou dobu ho při životě držely jen myšlenky na svou překrásnou ženu, sotva však ale překlene první překážku a ve zdraví se vrátí domů, setkává se s další nástrahou. Doma na něho čeká docela jiná manželka, kterou nezvratně ovlivnily události posledních let. A nečeká sama.

Jak se Brodeck vypořádá se svým návratem? Bude vesnice stejně nepřátelská jako před jeho odchodem? A proč vlastně musí sepisovat zprávu? Jaký čin se ve vesnici stal, že je třeba ho před světem hájit? A podaří se ho vůbec obhájit? To i daleko víc zjistíte, když si přečtete knihu :) 

Celkové hodnocení

Myslím, že kniha svým "nevyhraněním" prostoru a času dostává v dnešní době plné xenofobie a netolerance nový rozměr. Nebýt podobných nešvarů společnosti, dost možná by se Brodeckův život vyvíjel úplně jinak.

Claudel píše na první pohled prostým jazykem, za kterým se ale skrývá mnoho nevyřčeného. Nic není řečeno přímo, a přesto se čtenář dozvídá úplně všechno. Přesto ale knihu nelze považovat za "oddechové čtení" před spaním.

Po přečtení Vám v hlavě uvízne mnoho otázek, budete často cítit s nebohým Brodeckem i jeho rodinou, možná Vám na mysli vytane i to, co mně: Opravdu je všechno jiné špatné? A kdo má vlastně moc nad tím určovat, co je normální a co se vymyká? Je to opravdu společnost? 

PS: Pokud si chcete knihu pořídit, nezbývá Vám než "bombradovat" vydavatele maily a dotazy na dotisk, popřípadě obvolávat jednotlivá knihkupectví s dotazy na poslední kusy. V případě, že se chcete všem uvedeným krokům vyhnout, najděte si svého Brodecka v knihovně. Pokud rádi přemýšlíte a hloubáte nad lidskou společností, nebudete litovat.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Komentáře