Hradec nad Moravicí


Prázdniny a období dovolených pomalu ale jistě klepou na dveře. Počasí zatím přeje, tak proč sedět doma? Snoubí-li se ve Vaší rodině duše romantika s duší milovníka přírody, zbystřete! Tenhle tip na výlet jsem Vám totiž ušila na míru.

Hradec nad Moravicí


Pouhých 9 kilometrů od města Opava leží pravý klenot architektury i historie samotné. Ještě před založením zámku se na jeho místě nacházelo slovanské hradisko a knížecí hrad Přemyslovců. Z předchozích budov se, bohužel, nic nezachovalo. Původní stavby zpustošily požáry i nemilosrdný čas.

Současná podoba zámku pochází zhruba z 18. století. Překvapením pro mě bylo, že červený novogotický zámek (stavba, kterou vidíme na fotografii), je záležitostí 19. století (jeden by se nechal ošálit a snad by si myslel, že je o něco starší).



Prohlídkové okruhy

Během své návštěvy jsme, bohužel, nevyužili žádné z prohlídkových okruhů. Vstup do areálu zámku je bezplatný a sám areál nám učaroval natolik, že jsme o prohlídku interiérů vlastně ani neměli zájem.


Pro milovníky prohlídek ale uvedu, že je možné prohlédnout si reprezentační a soukromé salony, hostinské apartmá, Bílou věž a výstavu v galerii. Nadšené pedagogy bude jistě zajímat, že si mohou domluvit tzv. edukační prohlídku. Ceny okruhů se pak pohybují zhruba od 40 Kč do 150 Kč.



Otevírací doba

Otevírací doba nám přišla trochu nešťastná. Na zámek jsme dorazili v 16:00 a se zavíračkou v 17:00. Tato doba, bohužel, platí i přes hlavní sezónu. Večerní romantiky si tu tedy moc neužijete. A to je opravdu škoda.


Celkový dojem

Zpočátku jsem byla poměrně zklamaná. Z fotografií jsem znala pouze červený zámek a mylně jsem se tedy domnívala, že se v podobném duchu a stylu nese celý areál. Červený zámek ale tvoří jenom obvod, uvnitř se pak nachází další objekty a rozlehlý park.



Počáteční zklamání tedy vystřídalo nadšení. Zaujalo mě, jak se v zámku snoubí kultura a historie s přírodou, i to, že se do zámku často vydávají i místní na odpolední procházku, ať už sami či s dětmi. Výjimkou nebyli ani cyklisté a běžci.

Pokud tedy rádi trávíte dovolenou aktivně, ale zároveň byste rádi okusili i trochu té kultury, myslím, že Hradec nad Moravicí pro Vás bude skvělou volbou!


Komentáře

  1. Kocham twojego bloga, jest taki interesujący i kolorowy! Chciałbym pojechać do Hiszpanii, ale nie mogę tego zrobić z powodu sytuacji koronawirusa. Teraz pracuję z instaforex review i chcę zaoszczędzić wystarczająco dużo pieniędzy na moją podróż


    OdpovědětVymazat

Okomentovat