Tipy na výlet (7): Hrad Zlenice

HRAD ZLENICE


      Pokud Vás omrzely pražské památky, vydejte se na zříceninu hradu Zlenice, která leží nedaleko od hlavního města (asi 30 km). Můžete (stejně jako my) klidně zvolit dopravu vlakem, pohodlně se dostanete do městečka Senohraby, ale dál už budete muset po svých. Takže svačinu do batůžku a vyrážíme!

     Trasa, kterou máme před sebou není nikterak dlouhá ani namáhavá, jedná se asi o necelé tři kilometry. Náročnost celého výstupu je spíše malá, samozřejmě se je do kopce, ale narazíte i na pohodové úseky. Cesta je přehledně značená, nehrozí tedy, že byste zabloudili.

     Na konci putování Vás čeká zřícenina hradu Zlenice, která se uprostřed lesů tyčí již od 13. století. Za svou existenci hrad vystřídal několik majitelů a od roku 1995 se nachází v péči dobrovolníků. Zlenice se za dlouhou dobu své existence staly inspirací mnoha známých osobností - objevovaly se často v obrazech Josefa Lady, v díle Karla Hynka Máchy a dokonce se zde odehrává děj románu Radovana Šimáčka Zločin na Zlenicích hradě L.P. 1318. Přímo na hradě se nachází také pomníček profesora Tomáše Durdíka, který se zasloužil o výzkum této historické památky.
   Neváhejte a nechte se i vy inspirovat kouzelnou zříceninou hradu Zlenice!







Komentáře